Fäbodsnus

I det gamla jordbrukssamhället var det nödvändigt att hålla nyttodjuren på bete under sommarmånaderna så att den mer lättodlade marken kunde användas för grödor till hushållet. Att hålla odling och djur på detta sätt har varit vanligt i Sveriges norra och mellersta delar, självfallet även i Dalarna – Kurbits Snus inspirationskälla. Fäboddrift har en helt egen tradition gällande kultur och sedvänjor, mycket med fokus på smaker, dofter och matlagning. I det äldre samhället tillverkades många produkter ute på fäbodvallarna då det ökade hållbarheten för färskmjölken genom att förädla råvaran till smör, ost, messmör och annat som kunde göras ute på Fäbodvallen.

Att arbeta på fäbodvallen var ofta ett arbete för kvinnorna som drev upp djuren och tillverkade saker som skulle hjälpa hushållet att klara de stränga vintrar som rådde här uppe i norden. Det var ett arbete som kunde kräva mycket fantasi och mod då både tristess och vargar var ett ständigt förekommande hot ute på fäboden. Fäbodkulturen har dragit sitt strå till stacken när det kommer till att skapa den svenska folkmusiken och det är ute på fäbodvallen många av våra kulinariska läckerheter har skapats gällande matkultur.

Fäbodsnus är tänkt som en ljum sommarvind vid en kvällsbrasa.

I vårt snus använder vi oss inte av mjölk som råvara utan högkvalitativ tobak som vi förädlar i syfte att fånga känslan av ljumma sommarkvällar med doft av såväl skog, tjärade hus och sommarängar. Vi har skapat ett snus där den karga råheten möter den svenska matlagningskonstens sötma och långvariga traditionella smaker. Fäbodsnus är tänkt som en ljum sommarvind vid en kvällsbrasa. Över hänger en kittel fylld med ostvassle som ska bli vinterns messmör och känslan av lugn och välbefinnande får chansen att infinna sig i våra annars så uppjagade sinnen.

sv_SE